понеделник, 14 април 2014 г.

Култ към външността.

В днешния материален и суетен свят хората забравят да "бъдат", защото за тях по-важно е да "изглеждат".

Момичетата биха заменили всяка част от тялото си с изкуствена (ако могат, защото иначе намират т.нар. 'спонсор' да свърши тази работа), а момчетата се пъплят по фитнесите като конски мухи (все пак ще стават ли за нещо, ако не са копия на Лазар Ангелов?), докато учебниците и книгите хващат прах изпод пресите и лаковете за нокти или служат за поставки за новата хранителна добавка.

Всеки се стреми да си купи най-скъпите и лъскави неща, защото иначе ще бъде отритнат от обществото. Цели се към най-новите автомобили и робува на марките, които са се наложили като най-добри, търсени и купувани.

Но какво би коствало всичко това на един средностатистически човечец, така силно копнеещ за хорското одобрение?

Няма да се храни цял месец за обувки? Ще си продаде апартамента, за да си купи кола, която в последствие да превърне в новия му дом? Няма да си показва носа навън за чанта? 

ДА. И всички тези "робове на Новото време" го правят системно. Спира да им прави впечатление, защото искат като блузката на Андреа или като маратонките на Ники Михайлов. 

Защо никой не гледа как е облечена или не се интересува от Станка Златева? Много е просто. Тя е само една световна шампионка, но не на телевизия Планета, а по борба. 

Защо никой не говори за децата от СМГ, които радват всички с постиженията си по цял свят? Защото не са част от интригата на Валери и Николета.

Повърхтностно общество с елементарни разбирания. Лошото е, че това ще се превърне в новото нормално и ще се наложи да караме скъпи коли (независимо, че сме гладни като улични кучета) и да се обличаме с лъскави дрешки (независимо, че едва събираме за билетче за метрото), за да ни приемат и да ни харесват.

Или пък най-добре да си живеем затъпяли и на лизинг...

Ум царува, ум робува, ум патки пасе.


2 коментара: